Cabernet Sauvignon

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Cabernet Sauvignon är den mest odlade druvan i världen. Cabernet Sauvignon har Sauvignon Blanc och Cabernet Franc som föräldrar, enligt druvans härstamning. Detta familjeband förklarar varför aromprofilerna för dessa tre druvor är så lika trots deras olika slutprodukter.

Cabernet Sauvignon kännetecknas av ett tjockt druvskal som producerar mycket färg och tanniner. Frukten mognar sent, vilket kräver ett klimat med mycket sol och värme. Det är sällsynt att Cabernet Sauvignon mognar helt var som helst i världen - inte ens i Bordeaux eller Medóc.

Cabernet Sauvignon - Druvan från hela världen

Majoriteten av världens vinskribenter är överens om att de populäraste och bästa vinerna gjorda på Cabernet Sauvignon kommer från Bordeaux, Napa Valley i Kalifornien och Bolgheri i Toscana. Cabernet Sauvignon är den mest planterade druvsorten i hela världen, och den är därför lätt att hitta i nästan alla länder med varmt klimat.

Det går även att hitta goda Cabernet Sauvignon-viner utanför dessa tre områden. I Barossa Valley (Sydra Australien), Colchagua Valley (Chile), Western Cape (Sydafrika) och i Washington State kan man även hitta Cabernet Sauvignon-viner som kvalitetsmässigt kan närma sig de stora Cabernet Sauvignon-vinerna från berömda Bordeaux vinregion.

Bordeaux

Cabernet Sauvignon är en av Bordeaux stora druvsorter. Den klarar sig särskilt bra i det kallare klimatet som finns i den västra delen av Bordeaux, nära Atlantkusten. Här produceras några av de dyraste och mest eftertraktade vinerna från Bordeaux.

De bästa vingårdarna ligger på höga kullar med ett jämnt flöde av havsbrisen, vilket säkerställer druvorna en perfekt mognadsmiljö. I denna del av Bordeaux finns några av världens mest kända vingårdar som t.ex Château Margaux, Château Latour, Château Mouton Rothschild och Château Haut-Brion.

Blandade cabernet sauvignon och merlot

I Bordeaux gör de vanligtvis inte viner från 100 % Cabernet Sauvignon, eftersom druvan mognar sent och klimatet inte är tillräckligt varmt för att göra det. Druvan ingår vanligtvis i en blandning av Merlot, som tillsammans är de två viktigaste druvorna i Bordeaux. Merlot är den mest planterade druvsorten i Bordeaux.

Cabernet Sauvignon och Merlot är det perfekta partnerskapet, eftersom Merlot ofta bidrar med en stor och fyllig kropp. Klimatet i de olika årgångarna avgör hur förhållandet mellan de två druvorna ska vara. I de svala årgångarna kommer en större mängd Merlot att ingå än i de varma årgångarna.

Grand Cru Classé

Bordeaux 1855-klassificeringen har spelat en viktig roll i Cabernet Sauvignons världsomspännande berömmelse. Den legendariska klassificeringen utformades för att ranka de bästa vinslotten i Bordeaux och den har bara ändrats ett fåtal gånger, bl.a. när Mouton-Rothschild flyttades från 2:a till 1:a Cru 1973. Endast viner från Médoc klassificeras i de fem Cru Classé-nivåerna, med undantag för Haut-Brion från Graves.

Supertoscaner (Bolgheri)

Medan Bordeaux är det andliga hemmet för druvan Cabernet Sauvignon, var det i Toscana som druvan hittade sitt andra hem. Cabernet Sauvignon-vinerna från detta område kallas ofta Super Tuscans eftersom de inte följer de traditionella DOC- och DOCG-reglerna för toskansk vinproduktion

Den första Super Tuscan, Sassicaia, skapades av Mario Incisa della Rocchetta 1968. Han inspirerades av de stora Bordeaux-vinerna och bestämde sig för att plantera Cabernet Sauvignon på sin toskanska egendom Tenuta San Guido. Resultatet blev ett stort och fylligt rött vin som skilde sig mycket från de mer moderata lätta vinerna som Chianti, som var normen i Toscana på den tiden.

Sassicaia

Sassicaias framgångar ledde till att ett antal andra producenter följde efter, och idag är Cabernet Sauvignon en av de mest planterade druvsorterna i Toscana. Cabernet Sauvignon-viner blandas vanligtvis med Sangiovese och Merlot, eftersom Cabernet Sauvignon i sig kan vara lite för stram och kännetecknas av för mycket tannin och garvsyra.

Viner baserade på Cabernet Sauvignon i Toscana kan ge vinet en fin och intensiv färg med många av de klassiska aromer som Cabernet Sauvignon vin ofta besitter. Tonerna präglas ofta tydligt av röda bär som svarta vinbär, hallon och björnbär, men kan ofta också ge förnimmelser av cederträ, tobak och kryddor från det varma klimatet.

Napa Valley

Cabernet Sauvignon-druvan är en av de mest utbredda druvorna i världen, och den är särskilt viktig i den nya världens vinregioner. Cabernet Sauvignon-viner från Napa Valley är några av de mest eftertraktade vinerna i världen på grund av regionens gynnsamma klimat och jordmån

Napa Valley Cabernet Sauvignon-viner är typiskt stora, fylliga och mycket fruktiga med massor av mogna tanniner som ger dem stor lagringspotential. De bästa vingårdarna ligger på väldränerade sluttningar med bra exponering för solljus.

Till skillnad från Bordeaux och Bolgheri är många viner från Napa Valley gjorda av 100 % Cabernet Sauvignon. Real Napa Cab är generöst fatlagrad med rikliga mängder kryddor – symbolen för kraftvin!

Medan både Bordeaux och Super Tuscans är kända för att vara gjorda av blandningar med Cabernet Sauvignon, består många viner från Napa Valley uteslutande av Cabernet Sauvignon. Real Napa Cab är fatlagrad vilket ger vinet massor av krydda och vanilj.

Cabernet Sauvignon vin

Cabernet kan ha ett brett utbud av smaker och aromer, beroende på klimatet, jordmånen och vinodlingen i regionen där den odlas. Cabernet Sauvignon-viner från svala regioner har ofta en högre syra och mer måttliga och lätta viner med elegant frukt med toner av svarta vinbär, cassis och grönpeppar. Cabernet Sauvignon-vinerna från varmare klimat har ofta en hög alkoholprocent och är vanligtvis mer mogna.

Cabernet Sauvignon rött vin

Cabernet Sauvignon är en av världens mest populära rödvinsdruvor. Den blandas vanligtvis med andra druvor som Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Cabernet Sauvignon-viner är typiskt fylliga, där tanninerna gör att vinet har god lagringspotential. Cabernet Sauvignon är en mångsidig druva som kan användas för att producera en mängd olika vinstilar, från lätt och fruktig till stor och djärv. När fatlagring blandas till ett Cabernet Sauvignon rött vin kräver vinerna mycket luft så att man kan uppfatta de många tonerna av björnbär, tobak, ceder och svarta vinbär.

Cabernet Sauvignon till mat

Cabernet Sauvignon-viner är vanligtvis fylliga och tanniska, vilket gör dem idealiska för mat.

Cabernet Sauvignon är en perfekt partner till röda kötträtter som t.ex biff, lamm eller viltkött. Cabernet Sauvignon passar också bra till mustiga, kraftfulla grytor.

När det kommer till ost är Cabernet Sauvignon en bra partner för hårda och vassa ostar som cheddar, parmesan och pecorino. Cabernet Sauvignon kan även avnjutas med chokladdesserter eller till och med ensam som en drink efter middagen.