Barbaresco

Filtrera:

År
0 valt återställa
Land
0 valt återställa
Territorium
0 valt återställa
Typ
0 valt återställa

41 produkter

Barbaresco 1981 PARROCO DI NEIVE
-17%
Barbaresco 1964 Sciavenza
Barbaresco 1964 Sciavenza
1 760 kr 1 936 kr
-9%
PRODUTTORI DEL BARBARESCO 1988
-17%
Barbaresco 1961 Podera Nervo
Barbaresco 1961 Podera Nervo
-25%
BARBARESCO VEZZA
BARBARESCO ASCHERI
BARBARESCO MINUTT
BARBARESCO 1981 GAJA
Barbaresco 1966 GAJA
BARBARESCO 1978 DE FORVILLE (Låda om 6)
BARBARESCO 1978 DE FORVILLE (Låda om 6)
-8%
Barbaresco 1943 Gaja
BARBARESCO 1982 FONTANAFREDDA
-20%
Barbaresco 1962 GAJA
Barbaresco 1962 GAJA
8 272 kr 9 152 kr
-10%

Barbaresco är ett vin som alltid har stått i skuggan av sitt mer kända syskon, Barolo. Barbaresco är gjord av samma druvsort som Barolo, Nebbiolo-druvan, och delar därför många naturliga likheter med sin storebror. Barbaresco är dock inte bara en liten, mindre intensiv version av Barolo. Det är snarare ett lättare vin med mindre struktur men med mer elegans.

Barbaresco-regionen

Barbaresco-regionen är bara hälften så stor som Barolo-regionen, och därför är produktionen av Barbaresco också mycket mindre. Trots den mindre ytan är det fortfarande stor variation mellan producenterna. Det finns flera Barbarescos som bara har en enda vingård och har blivit kända namn i sin egen rätt. I slutändan är Barbaresco ett vin som har sin egen unika dragningskraft och bör uppskattas på sina egna meriter.

Barbaresco, som har fått sitt namn från staden nordost om Alba, var en av de första kommunerna i Italien som fick DOC-status när den beviljades status 1966. Den fick sitt DOCG-certifikat 1980.

Piemonte

Kommunen och byarna barbaresco ligger i nordvästra Italien i regionen Piemonte. Piemonte är hem för Nebbiolo-druvan, från vilken både Barbaresco- och Baroloviner görs.

Förutom Nebbiolo-druvan är många av vingårdarna planterade med barberadruvan, som främst används för att göra rött vin. Vinerna som görs på Barbera är ofta mindre präglade av tanniner, och det är särskilt i alba som druvorna har sitt huvudsäte.

Nebbiolo

Barbaresco DOCG är gjord av Nebbiolo-druvor som odlas runt byarna Barbaresco, Treivo och Neive. Under många år var det bara känt i regionen och marknadsfördes som Vino Nebbiolo eller lades till Barolo-viner.

Nebbiolo som druvsort är ibland svår att arbeta med, men det har inte avskräckt många producenter från Piemonte, som har många vinstockar med denna fantastiska druvsort.

Barbaresco Winemakers

Det var först på 1950-talet som seriösa producenter som Angelo Gaja och Bruno Giacosa visade vilken stor potential denna fantastiska majestät har. Sedan dess har utmärkelserna främst tilldelats dessa producenters outtröttliga ansträngningar att sätta Barbarescovine på världskartan.

Producenternas stora ansträngningar har också skickat priserna mot stjärnorna.

Gaja Barbaresco

Angelo Gaja är en av de mest respekterade vinproducenterna i Piemonte, och han är också en av de mest kända. Hans viner är några av de dyraste och mest samlarbara i världen.

Gajas Barbaresco är gjord av druvan Nebbiolo, som odlas på fyra vingårdar i Barbaresco-zonen: Sorì San Lorenzo, Montestefano, Sori Tildin och Costa Russi. Alla dessa fyra fält ligger i egentliga Barbaresco. Nebbiolo-druvan når sin fulla mognad och extraordinära grace här tack vare det ideala klimatet och den idealiska jorden.

Producenten Angelo Gaja har haft ett rykte som nästan överträffar alla andra producenter i Italiens olika kommuner.

Barbarescovin

Barbaresco-vin är framför allt på den mer eleganta sidan än Barolo-viner. Den är nästan feminin i uttrycket, men upplevs ibland som en starkare version av Barolo. Men som med alla regioner i Italien kan det finnas stora skillnader mellan de olika kommunerna och vingårdarna, där mikroklimat spelar en avgörande roll för vinets anatomi. Vinet kan verka nästan parfymerat vilket gör vinet till en helt oemotståndlig dryckesupplevelse.

Barbaresco-Riserva

En Barbaresco-Riserva DOCG är ett vin som har lagrats i minst tre år, varav minst två år måste vara på fat. En Barbaresco riserva kan släppas tidigast det femte året efter skörd

Barbaresco-Riserva DOCG måste förvaras i minst 48 månader från 1 november under skördeåret. Minst 9 av månaderna ska vara på träfat.

Dessa viner är helt fantastiska under sina bästa år, och själva erkännandet kan ofta tillskrivas DOCG:s regelverk som har gjort att kvaliteten på viner från området är av hög kvalitet.

Köp Barbaresco-viner på Bottle with History

Bottles with History är en vinbutik på nätet som är experter på årgångsviner från bland annat regionen Piemonte, där vi har Danmarks största utbud av Barolo- och Barbaresco-viner från alla tänkbara årgångar.

Vi har exklusivt några av de första vinerna som producenten Angelo Gaja skickade till marknaden. Vinerna har delvis levt många år i källaren, men nu är vinerna i en perfekt drickbar ålder.

Vi har även andra Barolo- och Barbaresco-hus som Giacomo Conterno, som anses vara bland de absoluta toppen i Piemonte.