Vanliga frågor

Kan årgångsviner drickas?

Alla viner på vår hemsida är i princip drickbara.

Alla våra viner lagras under bästa förhållanden och genomgår kvalitetskontroll för att säkerställa bästa möjliga kvalitet. Vin går igenom en lång process när det lagras och med +20 år på flaskan kan arom och smaktoner vara väldigt olika.

Vad kan man förvänta sig när man dricker årgångsvin?

Det är först och främst viktigt att ta itu med det du möter när du flyttar ut i detta speciella universum. Det är i alla fall säkert att man inte ska förvänta sig detsamma som när man dricker unga viner.

Den primära frukten är inte längre dominerande, utan snarare den tertiära doften och smaktonerna som bara utvecklas under åldrandet. Om du har tur är dessa årgångsviner några av de mest underbara, och de åldrande tonerna är komplexa och mångsidiga. Vinet är gammalt och har varit inlåst i flaskan. Det blir ofta toner av svamp, krut och parmesan innan frukten tränger igenom syresättningen. Vinet är ok om det är frukt i doften och smaken.

Hur förbereder och öppnar man årgångsvin?

 

Det är viktigt att se till att vinet har stått upprätt i minst 2 dagar och gärna längre innan det öppnas.

Detta är rent för att det ska kunna sedimentera och sedimenten kan falla till botten. Har vinet rest med paketpost är det ännu viktigare att det får möjlighet att slå sig till ro, då åksjuka är att vänta.

Öppning kan göras med en vanlig korkskruv, men det är klart lättare att öppna med ett "Ah-so". Om du inte redan har en ah-so-öppnare kan du köpa en på vår hemsida.

Skulle det vara otur att det finns korkrester i vinet kan dessa hällas upp i ett provglas eller genom en sil i en karaff.

Hitta din Ah-So-öppnare här

Hur länge ska vinet syresättas?

Det finns ingen exakt vetenskap för syresättningen av årgångsvin, men efter att ha öppnat +1000 flaskor börjar en bild dyka upp. Utmaningen i samband med syresättning är att vinet relativt snabbt går mot vinägertillståndet när det utsätts för syre.

Om det tar 30 minuter eller 24 timmar är individuellt från flaska till flaska och beror på vilken metod du väljer för syresättning.

Den första syresättningsvarianten är Slow Ox på flaska, där man häller lite från toppen av flaskan, så att syresättningsytan i flaskan blir lite större. Den får sedan stå i minst 5 timmar och i vissa fall ännu längre. Denna metod är långsam, men är särskilt effektiv med Riserva-sorter.

En annan variant är Slow Ox i karaff eller margaretskål, som i princip fungerar som den första metoden, men mer okontrollerat. Rekommendationen för denna metod är att hålla ett öga på vinet medan du doftar eller provar det i processen.

Tredje varianten är en syresättning på ca. 30 minuter i en karaff samtidigt som du ser till att ingen fällning kommer från flaskan.

Fjärde varianten är syresättning i flaskan i ca. 1 timme följt av ca. 10 minuter i glaset. Här kommer du att upptäcka att de flesta av de uppdämda tonerna från många års instängdhet har försvunnit och frukten kommer fram ur glaset.

Den femte varianten är den jag personligen använder, där man häller upp vinet direkt i glaset efter öppning och tar hela upplevelsen från de första konstiga bifogade tonerna, och tyst upplever frukten sippra igenom innan oxidationen tar över och vinet kollapsade så småningom. En underbar resa som kan variera från 30 minuter till 24 timmar och ibland längre.