Flor de Pingus

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Flor de Pingus är ett av de mest välkända och högt ansedda vinerna i hela Spanien. En produkt av Peter Sissecks obevekliga strävan efter kvalitet, Flor de Pingus är en modern klassiker som har imponerat på både kritiker och konsumenter sedan sin första årgång 1995.

Hur tillverkas Flor de Pingus idag?

Flor de Pingus görs nu återigen på druvor från delvis arrenderade vingårdar nära de två skiften Barrosso & San Cristóbal, som föder själva Pingus. Idag är rankorna bara yngre, men med rankor som är hela 40-60 år gamla talar vi fortfarande om välväxta rankor vars rötter tränger djupt ner i underjorden och bidrar med en stor mineralitet till vinet. Samtidigt är rötterna så vitt grenade att de kan dra på vinterns nederbörd så att stress inte uppstår under de torra sommarmånaderna.

Vinet består av 100% lagrad Tempranillo från några av de bästa platserna i Ribera del Duero. Peter Sisseck är en sann mästare på spanska viner, och på grundval av sitt stora arbete har han rönt stort internationellt erkännande, där bland andra Robert Parker från Wine Advocate årligen hyllar både Flor de Pingus och hans äldre bror Dominio de Pingus.

Flor de Pingus är inte i närheten av så superkoncentrerad som tidigare, men det finns ändå en fin koncentration. Vinet har en god portion plommon, viol och vilda kryddiga örter som leker fint med de generösa varma kryddorna från faten som också präglar vinet. Vinet är både kraftfullt och fylligt, men samtidigt fört fram av en underliggande fräsch, salt mineralitet, som behagligt får tanninerna att glida in i bakgrunden.

Flor de Pingus 2018

Flor de Pingus är tillbaka i full produktion 2018 efter den begränsade årgången 2017, då Peter Sisseck förlorade halva skörden på grund av is tidigt den 28 april. Efter att ha bestämt sig för att börja skörden tidigare än många andra kunde Peter Sisseck rapportera att druvorna var vackert mogna och nästan perfekta. Peters bestämda beslut var att plocka druvorna mellan 16 september och 8 oktober, vilket var ungefär en vecka tidigare än genomsnittet.

Peter Sisseck experimenterar dessa år med ett stort parti hela druvklasar bland de lätt krossade druvorna. Vinet jäser på 2 000 liters ekfat, där det mesta lämnas till naturen. Årgången 2017 är lagrad i 14 månader på 30% nya franska fat och gamla franska fat, som tidigare använts till andra Flor de Pingus-årgångar och sedan till Dominio de Pingus. Vinet blandas sedan och buteljeras i juni 2020 utan föregående klarning eller filtrering.

Det råder ingen tvekan om att Peter Sissecks berömda danska fingeravtryck har bidragit till att skapa ett fantastiskt vin, som vinvärlden betraktar som det kanske största unga röda vinet.

Skillnaden mellan Flor och Dominio

På många sätt är Flor de Pingus en bild av Dominio de Pingus. Kvalitets- och stilskillnaderna på de två vinerna är mindre än vad prislappen indikerar. Detta gäller särskilt de första åren efter släppet, vilket 2008 fick Robert Parkers dåvarande man i Spanien, Jay Miller, att säga att "I pris/kvalitetsutlottningarna kan detta vara Spaniens finaste vin."

De två vinerna görs från samma Tempranillo-vingårdar i Ribera del Duero, men Flor de Pingus-druvorna kommer från yngre vinstockar. Som ett resultat har vinerna många gemensamma egenskaper, inklusive deras intensiva rubinröda färg, blommiga aromer och koncentrerade smaker av svarta frukter.

Dominio de Pingus besitter en yttersta intensitet, och i den mån besitter spansk temperament. Båda vinerna tjänar oerhört mycket på att lämna vinet i minst 10-20 år innan de avnjuts, så att man får i sig tanninerna och vinet når sin yttersta gräns samtidigt.

Stort intresse för Peter Sissecks viner

Intresset för Peter Sissecks viner har nått något nya höjder de senaste 10 åren. Förhandsintresset antog hysteriska dimensioner i år, med mage som förbeställde vinet innan det ens kom ut på marknaden.

Med Parker som ger årgången 2018 99 poäng och kallar den "en modern legend i vardande", är det inte konstigt att folk kämpar för att få tag på en flaska eller två.

Regionen

Regionen Castilla y León ligger nordväst om Madrid och är Spaniens folkrikaste region. Vädret är av kontinental karaktär med stora temperatursvängningar dag och natt. Området täcker 9 DO, inklusive några av Spaniens viktigaste. Ribera del Duero och Toro är kända för sitt röda vin som de gör främst på Tempranillo. Mencia härskar i Bierzo och i Rueda är de kända för sina vita viner, där Verdejo, Viura och Sauvignon Blanc alla odlas.

Distrikt

Ribera del Duero är en av Spaniens bästa vinregioner i Castilla y Leon i norra landet. Vingårdarna ligger på en platå mellan 500 och 900 meter över havet och huvuddelen av produktionen är rött vin. Nästan alla är röda viner, med Tempranillo som huvudstil, följt av små mängder Albillo och Garnacha. Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec används också för att producera små mängder vin.

Köp Flor de Pingus på Bottles With History

På Bottles With History är vi experter på årgångsviner och märkesviner med ålder. Genom vårt inland har vi tillgång till alla fantastiska viner, och kungvinet från Ribera del Duero är inget undantag. Skicka oss en förfrågan om ett specifikt vin eller årgång så får vi vinet hemlevererat.

Är du ett fan av Pingus-viner så är det självklart att även prova Vega Sicilia från Spanien eller supertoscaner som Sassicaia eller Tiganello.

Amazing Wine har Danmarks största utbud av lagrade viner, så du kan alltid hitta ett vin från ditt eget födelseår eller någon av dina nära och kära.