Romanée Conti

Jan 28, 2024Mads Nyvang

Romanée Conti är inte bara namnet på den mest kända vingården i hela världen, utan också namnet på förmodligen den bästa producenten som finns!

I staden Vosne-Romanée i Bourgogne finns den berömda producenten Domaine de la Romanée Conti, som har fått sitt namn från den tidigare nämnda vingården. Domaine de la Romanée Conti har en lång och lysande historia som har resulterat i att DRC-viner, som de kallas, är allmänt erkända som några av de mest unika i världen, både som en dryckesupplevelse och som en investeringsmöjlighet.

Historien om Domaine de la Romanée Conti

Domaine de la Romanée Conti har en lång och helt unik historia. Historien om världens mest prestigefyllda tillverkare går tillbaka mer än 8 århundraden och 9 ägare. Familjen Vergy ägde fastigheten på 1100-talet, som senare övertogs 1631 av M. Croonem bourg. Han bytte namn på vingården till Romanée, vilket var utgångspunkten för husets goda rykte.

1760 såldes fastigheten till Louis-François de Bourbon - dåvarande prins av Conti. Han lade till sitt eget namn till La Romanée, och det är vad vineriet har varit känt som sedan dess. Han förvärvade också tomter i Richebourg och Echézeaux fält.

Idag drivs Domaine de la Romanée-Conti av Aubert de Villaine och Henri Roch. De Villaines far och Rochs farfar köpte fastigheten 1942. Domaine de la Romanée-Conti äger vingårdarna la Romanée-Conti och la Tâche.

Domaine de la Romanée-Conti drivs nu av Aubert de Villaine och Henri Roch, som har tagit över vingården från sin familj. Aubert De Villaines far och Henri Rochs morfar köpte fastigheten 1942. Idag äger Domane La Romanée Conti vingårdar i några av de mest prestigefyllda områdena och fälten i Bourgogne, inklusive La Romanée Conti och la Tâche.

Dessutom har vingården idag även andelar i Echézeaux, Grands Echézeaux, Romanée-St.-Vivant och Richebourg samt en mindre andel av le Montrachet.

Domaine de la Romanée Conti

Otroligt nog har vingården Domaine de la Romanée Conti ägts av samma familj sedan 1869 och ser ut att fortsätta i många år framöver. Rykten om ett uppköp har ofta florerat på de små gatorna i Vosne-Romanée, men familjen har nu etablerat ett företag som ska kunna stå emot uppköp.

Det har länge varit så att varje gren av familjen hade en chef som ansvarade för den dagliga verksamheten och så är det fortfarande. Det ger en sund balans, vilket gör att saker och ting går enligt boken.

Berättelsen om de två familjerna

Sedan början av 1970-talet har gården skötts av Aubert de Villaine, som idag är vingårdens ansikte utåt. I början av perioden var Aubert de Villaines co-manager Madame Lalou Bize-Leroy. Tillsammans var dessa två ansvariga för domänens övergång till ekologisk odling och förbättrad kontroll av processerna i vingården. Tyvärr upphörde partnerskapet 1992 på grund av interna konflikter, men Madame Leroy äger fortfarande 25% av domänen. Idag är den andra medchefen för vingården Perrine Fenal, som är dotter till Lalou Bize-Leroys.

Sedan 1869 har Domaine de la Romanée Conti tillhört familjen Villaine, som Jacques-Marie Duvalt köpte tillbaka 1869. Domänen har gått i arv genom flera generationer och idag representeras domänen som sagt av Aubert de Skurk. 1942 sålde dåvarande ägaren Jacques Chambron sin andel av företaget till Henri Leroy - Madame Leroys far.

Vosne romanée

Vosne-Romanée är den högsta kommunen i hela Bourgogne. Kommunen ligger mellan Gevrey och Chambolle, och binder samman de två områdena på det elegantaste sätt man kan tänka sig. Det är rika och mörka viner med sammetslen känsla. Den övergripande kvaliteten är otroligt hög, och på den här nivån måste du också förvänta dig att priset följer med.

Trots att fyra av sex grand cru-vingårdar kontrolleras av endast en producent, nämligen Domaine de la Romanée Conti, finns det över 40 vinproducenter i kommunen.

I Vosne-Romanee kommun planteras bara druvan Pinot Noir, vilket gäller större delen av Bourgogne. Tillsammans med Chardonnay är det regionens huvuddruva.

Årgångarna 2005 och 2015 beskrivs som de bästa årgångarna i Vosne-Romanée de senaste 20 åren, men även många andra årgångar går bra.

Romanee Conti

Vingården Romanee Conti är den mest erkända och mystiska i sitt slag i Vosne-Romanée. Vingården består av endast 1,8 hektar, som ägs som monopol av Domaine de la Romanee Conti.

1947 återplanterades alla vinstockar, och de har därför en ålder på över 75 år. Endast ynka 5 400 flaskor produceras i snitt per år och vinerna är några av de dyraste i hela världen. Under 2018 betalades hela $558 000 för en flaska vin, det dyraste vinet någonsin.

Vingården Romanee Conti är känd för vinets elegans, som ofta beskrivs som symbolen för Pinot Noir. Vingården ligger på en brant sluttning med sydostlig exponering, och jorden är en blandning av lera och kalksten. Klimatet är relativt svalt, vilket hjälper till att bevara de delikata aromerna av Pinot Noir-druvorna.

La Tache

La Tâche är en vingård i underregionen Côte de Nuits i Bourgogne, Frankrike. Vingården ägs av Domaine de la Romanée-Conti, som även äger den närliggande vingården Romanée-Conti. Gården anses av vinkännare vara den mest eleganta, och endast något efter Romanée-Conti i kvalitet. Vingårdens status som monopol i Vosne-Romanée kommun innebär att inga andra producenter får använda namnet "La Tâche" för sina viner.

La Tâche är 6,06 hektar stor och vinstockarna på fältet är runt 60 år gamla i genomsnitt. Cirka 20 000 flaskor produceras årligen.

Richebourg

Richebourgs vingård är 3,51 hektar med vinstockar som är i genomsnitt 50 år gamla. Domaine de la Romanée Conti producerar i genomsnitt 12 000 flaskor per år inom detta område. En volym på 12 000 flaskor årligen ligger i den nedre delen av Vosne-Romanée.

Richebourg ligger i kommunen Vosne-Romanée på gränsen till appellationen Nuits-Saint-Georges. Vingården vetter mot sydost, och jorden består av lera och kalksten.

Vingården Richebourg är känd för sina viner med aromer av viol och hallon. Vinerna är kraftfulla och tanniska, men med bra syra som ger balans.

Romanée Saint-Vivant

Romanée Saint-Vivant-fältet är på 5,28 hektar, där vinstockarna varierar mycket i ålder. Nyligen återplanterades en del av vinstockarna, eftersom de gamla versionerna inte gav önskad kvalitet och uttryck i vinet.

De yngsta vinstockarna säljs som Vosne-Romanée 1'er Cru. Cirka 18 000 flaskor produceras i genomsnitt per år från vingården. Vinet har ett fint älgutseende med en vacker finish, vilket gjort att vinet har blivit uppskattat världen över.

Grands Échezeaux

Vingården Grand Échezeaux består av 3,52 hektar, och vinstockarna här är mer än 60 år gamla. Viner från detta område beskrivs som jokern i sortimentet på Domaine de la Romanee Conti. Härifrån produceras knappt 14 000 flaskor årligen.

Ett Grand Échezeaux-vin är ett vin som tjänar på att lagras i många månader och år. Beroende på hur den aktuella årgången var, bidrar en längre period under vilken vinet lagras med mer djup och robusthet.

Échezeaux

Precis som ovanstående är Échezeaux en Grand Cru-vingård. Vinstockarna här är cirka 40 år gamla och vinerna från detta område beskrivs som lillebror till Grand Échezeaux-vinerna. Vinet kan beskrivas som en lättare version av sin storebror Grand Échezeaux.

Hur tillverkas Romanée Conti?

I decennier har de världsberömda vingårdarna underhållits och skötts enligt konstens alla regler och de är ekologiskt certifierade i många år. Biodynamiska principer har införts på senare år, men det betyder inte att Aubert de Villaine följer alla de många biodynamiska egenskaperna. Anledningen till att vissa av de biodynamiska principerna har införts är helt enkelt för att biodynamiken förbättrar vingårdarna och ger dem en bättre naturlig miljö att växa i.

Alla druvor handplockas vid skörden, som vanligtvis börjar cirka 14 dagar efter alla andra populära producenter i området.

Detta ger druvorna mer tid att mogna på vinstocken, vilket är avgörande för högkvalitativ Pinot Noir.

När alla druvor kommer tillbaka till vingården arbetar de utifrån de traditionella metoderna, som källarmästaren följer till punkt och pricka. De senaste åren har man börjat experimentera med andra temperaturer, nya andelar stjälkar i den viktiga musten under själva jäsningen och mycket mer. Aubert de Villaine vill röra musten i denna process, eftersom hon håller med om att detta är bäst för denna typ av vin.

Vinet har lagrats på nya ekfat från välkända François Frères i Saint-Romain. Vinet lagras sedan vanligtvis i 16 till 18 månader, varefter det buteljeras.

Pinot Noir

Pinot Noir är en rödvinsdruva som odlas i Bourgogne-regionen i Frankrike. Druvan är känd för sin delikata smak och bukett, och det är en av de mest populära rödvinssorterna. Druvorna är relativt små och runda, och de har ett tunt skal. Druvorna används ofta för att göra lätta röda viner, även om vissa Pinot Noir kan vara fylliga. Pinot Noir-viner är typiskt rubinröda till färgen och har aromer av jordgubbar, körsbär och andra röda frukter. Vinerna är typiskt torra, med måttlig syra och mjuka tanniner. Druvan passar bra med en mängd olika livsmedel, vilket gör den till ett mångsidigt val för alla tillfällen. En god köttbit med en intensiv sås är en självklar match.

Romanée Conti vin

Romanée Conti Grand Cru är toppvinet i Domaine de la Romanée Contis sortiment. Vinet produceras endast i de bästa årgångarna, så det är alltid säkerställt att kvaliteten följer det höga priset.

Domaine de la Romanée Conti Romanée Conti Garnd Cru 2016

Romanée-Conti Grand Cru 2016 är en särskilt harmonisk och rik typ av flaska, som är ett riktigt mästerverk. Pinto Noir-druvan lyser igenom vackert och har en reserverad frukt. Viner som detta passar bra för användare som vill ha ett toppvin utan jämförelse.

Robert Parker

"2016 Romanée-Conti Grand Cru är en värdig efterträdare till det djupa 2015, med dofter av vilda bär, viol, pion, mörk choklad, kanel och exotiska kryddor. På gommen är vinet fylligt, riklig och satinig, med en outsäglig känsla av fullständighet, brännande koncentration utan tyngd, en levande, verkligen animerande linje av syra och en lång, vidsträckt finish som avslutas med en klok touch av aptitretande bitterhet. Viner som detta är grunden för Domaine de la Romanée-Contis rykte."

Köp viner från Domaine de la Romanée Conti

På Bottles With History har vi ett unikt urval av viner från Domaine de la Romanée Conti i många årgångar.

Om du funderar på att köpa en Romanée Conti Grand Cru eller något av de andra Romanee Conti-vinerna, är du välkommen att kontakta oss genom att skicka ett meddelande via e-post eller ringa oss.

Förutom viner från Romanee Conti har vi även ett stort utbud av andra toppviner från hela världen. Vi har alltid möjlighet att skaffa flaskor från världens välkända producenter som Chateau Latour, Petrus, Conterno och liknande.