Vanliga frågor
Kan årgångsviner drickas?
Alla viner på vår webbplats är i princip drickbara.
Alla våra viner lagras under bästa möjliga förhållanden och genomgår kvalitetskontroll för att säkerställa bästa möjliga kvalitet. Vinet genomgår en lång process när det lagras och med +20 år på flaskan kan arom- och smaknoter variera mycket.
Vad kan man förvänta sig när man dricker årgångsvin?
Det är först och främst viktigt att fundera över vad man kommer att möta när man ger sig in i detta speciella universum. Det är verkligen inte detsamma som när man dricker unga viner.
Den primära frukten är inte längre dominerande, utan snarare de tertiära arom- och smaknoterna som bara utvecklas med lagringen. Om du har tur är dessa årgångsviner några av de mest underbara, och lagringsnoterna är komplexa och mångsidiga. Vinet är gammalt och har legat fast i flaskan. Det kommer ofta att finnas toner av svamp, krut och parmesan innan frukten tränger igenom syresättningen. Vinet är okej om det finns frukt i aromen och smaken.
Hur tillagar och öppnar man årgångsvin?
Det är viktigt att vinet har stått stående i minst 2 dagar och helst längre innan det öppnas.
Detta är enbart för att låta det sätta sig och sedimenten lägga sig till botten. Om vinet har färdats med paketpost är det ännu viktigare att det får möjlighet att sätta sig eftersom åksjuka kan förväntas.
Öppnandet kan göras med en vanlig korkskruv, men det är definitivt enklare att öppna med en "Ah-so". Om du inte redan har en ah-so-öppnare kan du köpa en på vår hemsida.
Skulle det finnas några rester kvar i vinet kan dessa hällas i ett provglas eller genom en sil över i en karaff.
Hitta din Ah-So flasköppnare här
Hur länge ska vinet syresättas?
Det finns ingen exakt vetenskap för att syresätta årgångsvin, men efter att ha öppnat över 1000 flaskor börjar en bild framträda. Utmaningen med syresättning är att vin blir vinägeraktigt relativt snabbt när det utsätts för syre.
Huruvida det tar 30 minuter eller 24 timmar är individuellt från flaska till flaska och beror på vilken metod du väljer för luftning.
Den första oxidationsvarianten är Slow Ox på flaskan , där man häller lite från toppen av flaskan, så att oxidationsytan i flaskan blir lite större. Sedan låter man det stå i minst 5 timmar och i vissa fall ännu längre. Denna metod är långsam, men är särskilt effektiv med Riserva-varianter.
En annan variant är Slow Ox i karaff eller margueritskål, vilket i princip fungerar som den första metoden, dock mer okontrollerat. Rekommendationen med denna metod är att hålla ett öga på vinet medan man luktar eller smakar på det under processens gång.
Den tredje varianten är en luftning på cirka 30 minuter i en karaff, där man också säkerställer att inget sediment kommer från flaskan.
Den fjärde varianten är syresättning i flaskan i cirka 1 timme följt av cirka 10 minuter i glaset. Här märker man att de flesta av de kvavtänkta tonerna från många års instängdhet har försvunnit och frukten kommer ur glaset.
Den femte varianten är den jag personligen använder, där man häller vinet direkt i glaset efter öppnandet och tar hela upplevelseresan från de första märkliga, kvavt fylliga tonerna, och stillsamt upplever frukten tränga in innan oxidationen tar över och vinet slutligen kollapsar. En underbar resa som kan variera från 30 minuter till 24 timmar och ibland längre.