Cabernet Sauvignon är den mest odlade druvan i världen. Cabernet Sauvignon har Sauvignon Blanc och Cabernet Franc som föräldrar, enligt druvans härstamning. Detta familjeband förklarar varför aromprofilerna hos dessa tre druvor är så lika trots deras olika slutprodukter.
Cabernet Sauvignon kännetecknas av ett tjockt druvskal som producerar mycket färg och tanniner. Frukten mognar sent, vilket kräver ett klimat med mycket solsken och värme. Det är sällsynt att Cabernet Sauvignon mognar helt någonstans i världen – inte ens i Bordeaux eller Médoc.
Cabernet Sauvignon - Druvan från hela världen
Majoriteten av världens vinskribenter är överens om att de mest populära och bästa vinerna gjorda på Cabernet Sauvignon kommer från Bordeaux, Napa Valley i Kalifornien och Bolgheri i Toscana. Cabernet Sauvignon är den mest planterade druvsorten i världen och är därför lätt att hitta i nästan alla länder med ett varmt klimat.
Det är också möjligt att hitta bra Cabernet Sauvignon-viner utanför dessa tre områden. I Barossa Valley (South Australia), Colchagua Valley (Chile), Western Cape (Sydafrika) och i delstaten Washington kan man även hitta viner gjorda på Cabernet Sauvignon, som kvalitetsmässigt kan närma sig de fantastiska vinerna gjorda på Cabernet Sauvignon från den berömda vinregionen Bordeaux.
Bordeaux
Cabernet Sauvignon är en av Bordeauxs viktigaste druvsorter. Den trivs särskilt bra i det svalare klimatet som finns i den västra delen av Bordeaux, nära Atlantkusten. Det är här några av de dyraste och mest eftertraktade Bordeaux-vinerna produceras.
De bästa vingårdarna ligger på höga kullar med en jämn havsbris, vilket garanterar druvorna en perfekt mognadmiljö. Denna del av Bordeaux är hemvist för några av världens mest berömda vingårdar, såsom Château Margaux, Château Latour, Château Mouton Rothschild och Château Haut-Brion.
Cabernet Sauvignon och Merlot blandad
I Bordeaux gör man vanligtvis inte viner på 100 % Cabernet Sauvignon, eftersom druvan mognar sent och klimatet inte är tillräckligt varmt för det. Druvan blandas vanligtvis med Merlot, som tillsammans är de två viktigaste druvorna i Bordeaux. Merlot är den mest planterade druvsorten i Bordeaux.
Cabernet Sauvignon och Merlot är den perfekta kombinationen, eftersom Merlot ofta bidrar med en stor och fyllig smak. Klimatet under de olika årgångarna avgör förhållandet mellan de två druvorna. I de svala årgångarna kommer en större mängd Merlot att ingå än i de varma.
Grand Cru Classé
Bordeaux 1855-klassificeringen har spelat en viktig roll i Cabernet Sauvignons världsomspännande berömmelse. Den legendariska klassificeringen utformades för att rangordna de bästa vingårdarna i Bordeaux och har bara ändrats ett par gånger, bland annat när Mouton-Rothschild flyttades från andra till första Cru 1973. Endast viner från Médoc klassificeras i de fem Cru Classé-nivåerna, med undantag för Haut-Brion från Graves.
Supertoscanerna (Bolgheri)
Medan Bordeaux är Cabernet Sauvignon-druvans andliga hem, var det i Toscana som druvan fann sitt andra hem. Cabernet Sauvignon-viner från detta område kallas ofta supertoscaner eftersom de inte följer de traditionella DOC- och DOCG-reglerna för toskansk vinproduktion.
Det första Super Tuscan-vinet, Sassicaia, skapades av Mario Incisa della Rocchetta 1968. Inspirerad av de stora Bordeaux-vinerna bestämde han sig för att plantera Cabernet Sauvignon på sin toskanska egendom, Tenuta San Guido. Resultatet blev ett stort, fylligt rött vin som var väldigt annorlunda från de mer moderata, lätta vinerna som Chianti som var normen i Toscana på den tiden.
Sassicaia
Sassicaias framgångar ledde till att ett antal andra producenter följde efter, och idag är Cabernet Sauvignon en av de mest planterade druvsorterna i Toscana. Cabernet Sauvignon-viner blandas vanligtvis med Sangiovese och Merlot, eftersom Cabernet Sauvignon i sig kan vara lite för hård och kännetecknas av för mycket tannin och garvsyra.
Viner baserade på Cabernet Sauvignon i Toscana kan ge vinet en vacker och intensiv färg med många av de klassiska aromer som Cabernet Sauvignon-vin ofta besitter. Noterna är ofta tydligt präglade av röda bär som svarta vinbär, hallon och björnbär, men kan också ofta ge förnimmelser av cederträ, tobak och kryddor från de varma klimaten.
Napa Valley
Cabernet Sauvignon-druvan är en av de mest odlade druvorna i världen, och den är särskilt viktig i vinregionerna i Nya världen. Cabernet Sauvignon-viner från Napa Valley är några av de mest eftertraktade vinerna i världen på grund av regionens gynnsamma klimat och jordmån.
Napa Valley Cabernet Sauvignon-viner är vanligtvis stora, fylliga och mycket fruktiga med massor av mogna tanniner som ger dem stor lagringspotential. De bästa vingårdarna ligger på väldränerade sluttningar med god exponering för solljus.
Till skillnad från Bordeaux och Bolgheri är många viner från Napa Valley gjorda på 100 % Cabernet Sauvignon. Den riktiga Napa Cabernet Sauvignon är generöst fatlagrad med massor av kryddor – själva sinnebilden av kraftfullt vin!
Medan både Bordeaux och Super Tuscans är kända för att vara blandningar med Cabernet Sauvignon, är många Napa Valley-viner gjorda helt på Cabernet Sauvignon. Den äkta Napa Cabernet Sauvignon lagras på fat, vilket ger vinet gott om krydda och vanilj.
Cabernet Sauvignon-vin
Cabernet kan ha en mängd olika smaker och aromer, beroende på klimat, jordmån och vinodling i den region där den odlas. Cabernet Sauvignon-viner från kallare klimat tenderar att ha högre syra och är mer måttliga och lätta viner med elegant frukt med inslag av svarta vinbär, solrosfrukt och grön paprika. Cabernet Sauvignon-viner från varmare klimat tenderar att ha en högre alkoholhalt och är vanligtvis mognare.
Cabernet Sauvignon rött vin
Cabernet Sauvignon är en av världens mest populära rödvinsdruvor. Den blandas vanligtvis med andra druvor som Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Cabernet Sauvignon-viner är vanligtvis fylliga med tanniner som ger vinet god lagringspotential. Cabernet Sauvignon är en mångsidig druva som kan användas för att producera en mängd olika vinstilar, från lätta och fruktiga till stora och fylliga. När fatlagring används i ett Cabernet Sauvignon-rött vin kräver vinerna mycket luft för att de många tonerna av björnbär, tobak, cederträ och svarta vinbär ska kunna uppfattas.
Cabernet Sauvignon till mat
Cabernet Sauvignon-viner är vanligtvis fylliga och tanninrika, vilket gör dem idealiska för mat.
Cabernet Sauvignon är en perfekt partner till rätter med rött kött som biff, lamm eller vilt. Cabernet Sauvignon passar också bra till fylliga, rejäla grytor.
När det gäller ost är Cabernet Sauvignon en utmärkt partner till hårda och skarpa ostar som cheddar, parmesan och pecorino. Cabernet Sauvignon kan också avnjutas med chokladdesserter eller till och med som en drink efter middagen.