Krug är en champagneproducent som genom sitt visionära tillvägagångssätt för champagneproduktion har lyckats göra sig ett namn bland världens många champagneentusiaster som en av de skickligaste producenterna som finns. Krug har en lång och spännande historia, vilket har påverkat deras sätt att tillverka champagner. Alla deras sorter har fått stort internationellt erkännande från de mest välrenommerade vinskribenterna världen över, inklusive James Suckling (wine spectator) och Robert Parker.
Historien om champagnehuset Krug
Tysken Johann Joseph Krug grundade champagnehuset Krug i Reims, och i linje med ett antal andra tyska företag från Rheinland såg de de växande möjligheterna att driva bra företag i Champagne.
Han började sin karriär på den välkända champagneproducenten Jacquesson, där han först anställdes och senare blev delägare. Här växte idén om att tillverka en enhetlig produkt som inte alltid speglade de skiftande väderförhållandena i Frankrike. År 1840 träffade Joseph Krug den berömda vinhandlaren Hippolyte de Vives, och tillsammans började de experimentera med det som nu kallas reservvin eller 'vin de reserve'. När delägarna 1843 var säkra på hur produktionen skulle genomföras blev "Huset Krug & Champagne" verklighet.
En vision som ledde till ett mästerverk
Visionen var att skapa en champagne som inte varierade i kvalitet från år till år. Tanken var att använda druvorna från det året, och sedan komplettera med det som numera kallas en årgång, vilket kan översättas till druvmust från tidigare år.
Detta gav Krug möjligheten att kombinera de bästa egenskaperna från varje årgång, och på så sätt skapa ett vin som alltid lever upp till förväntningarna. Tanken bakom Krugs champagne är att den ska ge samma njutning varje gång man njuter av ett glas.
Vem står bakom Krug?
Krug ägs numera av LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton), men familjetraditionen fortsätter. Maximilian Krug, grundarens sonsons son, har drivit företaget sedan 1983. Idag ansvarar han för att alla Krug-champagner uppfyller kvalitetskraven. Det är dock inte bara Maximilian Krug som arbetar för att skapa de bästa champagnerna – hela familjen är med i spelet. Till exempel är hans son Oliver Krug styrelseordförande i företaget, medan hans dotter Louise Krug leder det strategiska och kreativa arbetet.
Krugs produktion av champagne
Krug producerar för närvarande två champagneserier; Grande Cuvée och Clos du Mesnil. Deras champagner är mycket eftertraktade, vilket kan bekräftas genom att bara titta på hur snabbt de säljer slut.
Krugs Clos du Mesnil är en av världens dyraste champagner, och kostar för närvarande cirka 4000 danska kronor för en flaska. Det bör också nämnas att det finns champagner som är mycket dyrare än Krugs Clos du Mesnil, men detta säger ändå en hel del om hur eftertraktad denna champagne är.
Dessutom producerar Krug även ett antal andra mycket hyllade champagner, inklusive Krug Rosé och Krug Grande Cuvée.
Krug champagne är vanligtvis brut dry, vilket många av de stora champagnemärkena också praktiserar i stor skala.
Vilka druvor använder Krug?
Som nämnts finns Krug champagne i flera olika versioner, och de använder alla tre champagnedruvorna; Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Beroende på årgång skiljer sig även druvsammansättningen åt.
Krugs mästerverk
Krug Clos du Mesnil är förstås en av Krugs mest välkända produkter, men deras Grande Cuvée är också en högt ansedd produkt. De flesta champagneentusiaster kommer att nicka igenkännande till dessa två namn.
Krug Clos du Mesnil
Krug Clos du Mesnil är en blanc de blancs, vilket betyder att den är gjord enbart på vita druvor. Denna champagne har en intensiv och komplex arom som påminner om persika, nougat och brioche. Vinet har också en vacker halmgul färg och en fyllig och krämig struktur.
Krug Grande Cuvée
Krugs Grande Cuvée är en blandning av 50 olika champagner som har legat på flaska i upp till 6 år. Denna champagne har en mycket komplex arom av frukt, nötter och kryddor. Vinet har också en halmgul färg och är mycket fylligt i strukturen.