Nebbiolo

Jan 28, 2024

Nebbiolo-druvan är kungen av alla druvsorter i Italien. Sett över hela världen är Nebbiolo-druvan mycket erkänd som den druvsort som används för att göra stora och komplexa viner. Druvan är bland annat känd för att vara druvan bakom Barolo och Barbaresco, som alltid är gjorda på 100 % Nebbiolo.

I den nya världen har många vingårdar försökt att göra liknande fantastiska viner på Nebbiolo-druvan under senare år. Tiden har visat att Nebbiolovine görs bäst i sitt hemland Italien. En av anledningarna till detta är att druvan är mycket svår att arbeta med, eftersom den är känslig för vind och väder, vilket kan skada druvan. Klimatet är därför en viktig faktor när man gör viner på Nebbiolo.

Nebbiolo - Piemontes kungdruva

Nebbiolo är en blå druvsort som härstammar från Piemonte, den nordöstra regionen i Italien, där den har bidragit till att skapa världsberömda viner som Barolo och Barbaresco. Druvan har ett tjockt skal, men till skillnad från Cabernet Sauvignon eller Malbec, som är kända från Bordeaux i Frankrike, är den inte riktigt lika mörkröd eller lila i färgen.

Nebbiolo-dimman

Nebbiolo sägs komma från det italienska ordet för dimma, nebbia, vilket vanligtvis uppstår på hösten när druvorna är mogna och redo att skördas. Dimman hjälper till att kyla ner druvorna, förlänger deras mognadstid och koncentrerar smakernas intensitet.

Geografi och klimat

Nebbiolo är en mycket känslig druvsort, vilket är anledningen till att den sällan finns utanför Piemonte och ännu mer sällan utanför Italien.

Majoriteten av Nebbiolo-vinerna produceras i Piemonte i norra Italien. Här bör vinstockarna planteras på de bästa sydsluttningarna – helst på en höjd av 150-300 meter över havet. Den trivs bra på en mängd olika jordtyper, men den utmärker sig särskilt på lera och kalksten.

Skillnader och likheter mellan Nebbiolo och Pinot Noir

Nebbiolo-druvan påminner något om den franska vidunderdruvan Pinot Noir; den är otroligt svår för producenter att odla, eftersom den blommar tidigt på säsongen och mognar sent. Det är därför inte möjligt att odla druvan i klimat där vårfrost är en återkommande händelse.

Utanför Piemonte har ingen kunnat producera en hyfsad Nebbiolo på samma sätt som Pinot Noir-druvan, som ligger bakom högkvalitativt vin i både den nya och gamla världen.

Barolo och Barberesco

Barolo och Barbaresco är båda gjorda av 100 % Nebbiolo, odlat i Piemonte-regionen. De tillhör var sin egen DOCG-appellation, vilket garanterar italienskt vin av högsta kvalitet. Skillnaden i lagringsperioder är ett av sätten som Barolo-vin skiljer sig från Barbaresco-vin. Ett Barolo-vin måste lagras i minst tre år från skördeåret, varav 18 månader på fat innan det släpps. Ett Barbaresco-vin måste lagras i endast två år, varav 9 månader på fat.

Skillnaden mellan de två stilarna i smak

Barbaresco har ofta en lite mjukare karaktär och är redo att drickas tidigare än Barolo. Även om Barolo är kungen bland italienska viner är det inte nödvändigtvis överlägset Barbaresco – det är alltid en smaksak. Båda vinerna är bra val om du letar efter ett speciellt rött vin.

Modernisterna kontra traditionalisterna

Den piemontesiska rivaliteten mellan så kallade traditionalister och modernister har kallats en av de största i vinhistorien.

Traditionalisterna

De gamla Barolo-producenterna (traditionalisterna) har alltid gjort sina viner på ett unikt sätt med en lång macerationsperiod (där musten är i kontakt med druvskalen) för att utvinna så mycket färg, smak och tannin som möjligt.

Lagringen har alltid skett i stora och gamla ekfat, där de har fått mogna under lång tid. Förr lagrades vinerna i upp till tio år innan de släpptes. Detta är dock inte längre fallet.

Modernisterna

Den yngre generationen producenter ansåg att den gamla traditionella metoden var föråldrad och för dyr att använda eftersom vinet var tvunget att lagras under lång tid innan det kunde säljas och konsumeras. Modernisterna menade att för att hålla jämna steg med tiden var det bästa sättet att förkorta macerationsperioden och producera mer drickbara viner som borde lagras i små franska fat, modellerade efter Bordeaux-stilen.

Baroloviner från moderna producenter är vanligtvis drickbara 6–10 år efter skörden, medan det kan ta 12–15 år för ett traditionellt Barolovin att komma till sin rätt. När man köper Barolo är det därför en bra idé att undersöka producenten och produktionsprocessen.

Hur smakar Nebbiolo-viner?

Viner gjorda på Nebbiolo-druvan, som Barolo och Barbaresco, kan ge några av de bästa och mest unika smakupplevelserna. Nebbiolo-viner är kända för att ha aromatiska toner av tjära och rosor, vilket kan låta lite konstigt för många, men så är det bara.

Det finns också ofta aromer av mörka bär som körsbär, hallon och vinbär samt choklad, violer, kryddor och peppar beroende på årgång, producent och region.

Nebbiolo-viner har vanligtvis hög syra med stora mängder tanniner, vilket bidrar till att göra vinet till ett fantastiskt matvin.

Nebbiolo och mat

Nebbiolo-viner, inklusive både Barolo och Barbaresco, är riktiga matviner. Det självklara valet att para ihop med dessa viner är svamp och tryffel. Piemonte är känt för sina tryfflar, och detta är något som passar exceptionellt bra till den här typen av rödvin, eftersom den fina karaktären av tanniner och syra i kombination med toner av körsbär och rosor lyfter tryffeln till oanade nivåer.

Det vore ett självklart val att servera den här typen av rött vin till en svamprisotto med de svampar som är goda just den säsongen.

Rätter med rött kött, lamm och vilt passar också bra att servera när man vill dricka ett gott vin till god mat. Även kokta kötträtter kan vara goda under höstsäsongen.

Vinerna kan också kombineras med fasta ostar utan särskilt mycket sötma. Om osten är för söt kommer vinets syra att skapa en obalans i kombinationen.

Du kan faktiskt para Nebbiolo-viner med en mängd olika rätter. Om du äter kyckling eller något liknande, behöver du inte vara nervös inför att öppna ett gott Nebbiolo-vin.

Recensioner

Viner gjorda på den fantastiska Nebbiolo-druvan är populära bland recensenter som James Suckling och Robert Parker. Dessa två framstående herrar och en mängd andra vinskribenter håller noga koll på dessa viner och ger dem ofta lysande recensioner för deras komplexa stil, som härrör från klimatet som unikt omfamnar denna druva.

Köp Nebbiolo-viner hos Flaskor med historia

Med Hos Bottles with History har vi Danmarks största utbud av viner gjorda på Nebbiolo-druvan från över 50 olika årgångar. Vi är experter på årgångsviner, där Barolo och Barbaresco i synnerhet är en stor kärlek för oss.

Vi har många duktiga vinproducenter i vårt sortiment. Om du letar efter en toppproducent som Conterno, Gaja eller Marchesi di Barolo från Piemonte, har vi alltid ett vin från dessa vinhus – även i många olika årgångar.

Vårt sortiment inkluderar även supertoscanska viner som Sassicaia och Tignanello samt de stora franska namnen som Chateau Latour, Chateau Margaux, Romanée Conti och Petrus.