Tignanello

Jan 28, 2024

Tignanello är ett rött vin från producenten Marchesi Antinori. Tignanello är ett så kallat kultvin som bidrog till att starta konceptet supertoskanskt. Vinet introducerades första gången 1971, då Antinori skapade ett fatlagrat vin på de franska Cabernet Franc- och Cabernet Sauvignon-druvorna från Chianti.

Normalt sett gjordes viner endast på Sangiovese-druvan med lite tillsatta gröna druvor. Även om det orsakade uppståndelse i den italienska vinregionen var det inte ett revolutionerande tillvägagångssätt. Sedan 1920-talet hade producenterna experimenterat med de franska Bordeaux-sorterna, vilket kunde ge de klassiska Sangiovese-vinerna lite extra djup och lagringspotential.

Tignanello var ett av de första rödvinerna från Antiori, och vinet fick resonans över hela världen eftersom ett så fantastiskt vin från Chianti inte nödvändigtvis var gjort på den välkända Sangiovese-druvan.

Tenuta Tignanello

År 1385 blev Giovanni di Piero Antinori medlem i Florens förenade vinodlare (Arte Fiorentina), och sedan dess har familjen Antinori varit involverad i odling av druvor och vinframställning. Det har nu gått 27 generationer i rad, och Marchese Piero Antinori för nu arvet vidare till sin dotter Albiera Antinori. Nu är det upp till Abiera att föra det stolta familjearvet vidare med sina två systrar Alessia och Allegra.

Det är ett stort arv att bära för de tre systrarna som har sett sin far Piero Antinori förändra Chianti för alltid genom en visionär kombination av talang, envishet och nyfikenhet. Trots den stora tillväxt som Piero bidrog med vingården har familjeimperiet en stark övertygelse om att kvalitet är vägen framåt.

Historien om Tenuta Tignanellos

Den första stenen lades 1961 genom det fantastiska samarbetet med den framstående vinexperten Giacomo Tachis. Piero Antinori beskriver själv detta som en "revisionistisk" era, där man utforskade nya vinframställningsmetoder, tekniska möjligheter och sätt att mogna viner.

Sassicaia-vinet, tillverkat av Bordeauxdruvor planterade av Mario Incisa della Rochetta i Bolgheri strax efter andra världskriget, var det första genombrottet. Tignanello följde 1971, då de kastade ut de gröna druvorna och började mogna i små franska fat. År 1978 fanns det ett litet överskott av Cabernet Sauvignon-druvor hos Tenuta Tignanello, vilket resulterade i skapandet av det första Solaia-vinet.

Toscana

Toscana är hemvist för Italiens mest berömda viner, inklusive Chianti och Brunello di Montalcino. Sangiovese är regionens stolthet och frodas i Toscana. Sangiovese är den i särklass mest odlade druvsorten i hela Italien, vilket innebär att kvaliteten varierar från medioker till världsklass, precis som i Toscana.

Toscana har sju DOCG-viner, varav Chianti Classico och Brunello di Montalcino är de mest kända vinregionerna i Italien. Alla sju DOCG-vinerna producerar utmärkt vin, men flera av de 29 DOC-vinerna producerar också vin av rimlig kvalitet. Sedan 1980 har Toscanas vinkvalitet förbättrats avsevärt till följd av 1970-talets uppror, vilket har haft stor inverkan på Italien som vinproducerande land.

Supertoskaner

Super Tuscans är en term som används för de bästa vinerna från Toscana som har uppnått IGT-klassificeringen. Dessa viner anses vara kultviner, och som ett resultat av denna unika beteckning har priserna på de unika flaskorna följt den ökande efterfrågan. Termen Super Tuscans har sitt ursprung på 1970-talet, då viner som inte uppfyllde de lokala vinkraven i Toscana avklassificerades.

Dessa viner gjordes på andra druvsorter än de lokala, och stilmässigt var vinerna långt ifrån de traditionella vinerna från Toscana. Det är främst Bordeaux-druvsorterna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot som används i dessa viner, antingen tillsammans med eller utan Sangiovese. Andra internationella druvsorter kan också användas.

Vilka druvor tillverkas Tignanello av?

Tignanello görs på en blandning av Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Det exakta förhållandet mellan de olika druvsorterna som används i varje årgång kan variera, men Sangiovese är alltid den dominerande druvan i en ...

Sangiovese

Sangiovese är en av Italiens mest odlade röda druvor och landets mest använda druvsort. Några av Italiens bästa viner har producerats som ett resultat av dess omfattande användning, men de flesta viner är mediokra. Sorten i sig är därför inte tillräcklig för att garantera kvalitet i sig; snarare måste platsen och producenten beaktas, eftersom dessa är två faktorer som spelar en avgörande roll.

Cabernet Franc

Cabernet Franc är en rödvinsdruva som används både som blanddruva och som ensamvin. Cabernet Franc kommer från Bordeaux-regionen i Frankrike och används ofta i blandningar med andra druvsorter från området.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon-druvan är en populär rödvinsdruva som ursprungligen planterades i Bordeaux-regionen i Frankrike. Cabernet Sauvignon-druvan är nu utbredd över hela världen och används i många olika vinstilar. Cabernet Sauvignon-druvan är känd för sin djupa, mörka färg och starka tanniner.

Tignanello-vin

Druvorna till Tignanello odlas i egendomens vingårdar i Gaiole, i Chianti kommun. Vinstockarna är planterade på sydvända sluttningar på en höjd av 400-600 meter över havet. Klimatet kännetecknas av varma somrar och svala vintrar med betydande nederbörd.

Jordmånen är rik på lera och kalksten, vilket bidrar till vinets struktur och unika smak.

Tignanello är ett vin som har lagrats i 12 månader på franska fat och sedan ytterligare 12 månader på flaska innan vinet släpps.

Färgen på det populära kultvinet från Florensområdet har en intensiv rubinröd färg. I aromen hittar man ofta toner av röda bär som svarta vinbär, björnbär och körsbär i kombination med cederträ. Vinets smak är rik och inbjudande, där det ofta finns en fin balans mellan de delikata tanninerna och syran. Det finns en lång och fin eftersmak, vilket bidrar med en god intensiv känsla.

Recensioner

Tignanello har fått höga betyg av många av världens mest välrenommerade vinskribenter. Bland de mest framstående finns Robert Parker, som tidigare gav Tignanello 96 poäng för årgång 2017 och 97 poäng för årgång 2016. James Suckling har också gett denna fantastiska flaska vin utmärkta betyg. James Sucklings recensioner ligger runt 95 poäng beroende på årgång.

Robert Parker, James Suckling och andra vinskribenter är snabba med att kritisera viner med det stora namn som Tignanello sägs ha.

Tignanello och mat

Tinganello är ett vin som kan avnjutas på egen hand, men passar även exceptionellt bra till mat. Vi föreslår att servera en flaska Tignanello till mörkt kött, kryddiga rätter eller starka ostar. Här får Marchesi Antinoris stolthet verkligen veckla ut sitt stora djup.

Köp Tignanello

Med Hos Bottles with History har vi ett brett utbud av unika viner, inklusive Tignanello i mogna årgångar. Det är ett vin som är perfekt som present när speciella tillfällen ska firas. Du kan tryggt välja Tignanello för många tillfällen.

Du kan alltid köpa en flaska Tignanello i vår webbutik, där vi erbjuder snabb leverans vid beställning av viner. Om du har en fråga om en specifik årgång är du välkommen att skicka ett e-postmeddelande eller ringa oss.

Förutom Tignanello kan vi Bottles with History erbjuder även ytterligare ett supertoscaniskt vin, Sassicaia. Om du letar efter andra fantastiska rödviner har vi även Barolo och Barbaresco i över 50 olika årgångar.